VACHTVERZORGING
Om de vacht van je Australian Labradoodle of Cobberdog in de beste conditie en staat te houden is de vachtverzorging heel belangrijk. Het is net zo belangrijk als de voeding. Daarvoor is tijd, aandacht en de juiste manier van verzorgen vereist. Onderschat de vachtverzorging niet.
Op deze pagina kom je meer te weten over de vachtwisseling, wat te doen tijdens de vachtwisseling, of het wel verstandig is om de vacht van je hondje te scheren en hoe ontstaat vervilting eigenlijk?

Wist je dat? | Het niet nodig, en zelfs niet wenselijk, is om de vacht van je hondje wekelijks te borstelen? Dit wordt vaak nog gedaan, omdat je puppy er wel wekelijks aan moest wennen. Met de juiste manier van verzorgen is elke 3-4 weken borstelen (van de volwassen vacht) meer dan genoeg!

En de vacht op langere termijn zacht zal blijven, zodra deze met een een schaar wordt geknipt?
De juiste manier van verzorgen bespaart je dus veel tijd en kan je leren tijdens een van de Workshops. Meer informatie hierover, lees je op de pagina van de Workshops.
 
MAAR VOORDAT WE BEGINNEN OVER VACHTVERZORGING.. WAT HEB JE NODIG VOOR HET ONDERHOUD VAN DE VACHT?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarbij is het belangrijk om goed te oefenen met je puppy met wennen aan het borstelen. Het oefenen kan je wekelijks een paar minuten doen. Het gaat daarbij meer om de oefening en nog niet zozeer over de vachtverzorging, aangezien de puppyvacht vrijwel nooit klit. Je kan oefenen door je puppy te laten liggen, zodra hij rustig blijft liggen en je kan borstelen, beloon je hem veelvuldig met je stem en eventueel met iets lekkers. Ga na het oefenen knuffelen en spelen met je puppy, zo zal hij er een positieve ervaring aan over houden.

Er zijn natuurlijk een hoop verschillende borstels, dus ik begrijp dat het verwarrend kan zijn welke borstel je nodig hebt.

WELKE BORSTEL HEB JE NODIG VOOR HET ONDERHOUD VAN DE VACHT?
EN WANNEER HEB JE WELKE BORSTEL NODIG?


ZACHTE BORSTEL | vanaf 2 tot 6 maanden
ACTIVET OF LES POOCHS | vanaf 6 maanden
DP AUTO DOG BRUSH PETITE | vanaf 6 maanden
KAM MET ONGELIJKE TANDEN | vanaf 6 maanden

Hierbij meer informatie over de borstels.

ZACHTE BORSTEL

Deze gebruik je vanaf 2 tot 5 a 6 maanden om te oefenen, zodat je ALD/Cobberdog kan wennen aan het idee van borstelen. Het hoeft maar een hele simpele borstel te zijn, zolang het maar een zachte borstel is. Dit mag bijvoorbeeld ook een oude mensen borstel zijn. De Activet of Les Poochs kan de vacht en huid beschadigen op deze leeftijd, de tandjes van de borstel zijn te scherp.
Verkrijgbaar bij | www.hema.nl voor € 4,00

LES POOCHS OF ACTIVET
Deze borstel gebruik je vanaf 6 maanden. Deze borstels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, niet omdat jij dan een leuke kleur kan kiezen maar iedere kleur staat voor een bepaalde sterkte. De groene is het meest geschikt. Je hebt een enkele en dubbele versie van deze borstel. Voor de MINI is de enkele geschikt, voor de MEDIUM en STANDAARD is de dubbele versie aan te raden. Verkrijgbaar bij o.a. | www.jetty.nl & www.be-doodle.nl & www.bossanddog.nl

DP AUTO DOG BRUSH PETITE

Als je het borstelen nog makkelijker, sneller en fijner wil laten verlopen is de automatische borstel zeker een mooie oplossing. Via een exclusieve Facebook pagina over de ADB Petite, krijg je instructies en tips over het gebruik van de borstel. Ook deze borstel gebruik je vanaf 6 maanden.
Exclusief verkrijgbaar bij | www.huisdieren.nl

KAM MET ONGELIJKE TANDEN

Deze kam gebruik je in combinatie met de Activet, Les Poochs OF DP Auto Dog Brush Petite. Na het borstelen van de vacht controleer je met de kam op achtergebleven klitten. Voel je nog weerstand op de kam? Dan zijn er nog klitten aanwezig. Behandel deze opnieuw met de kam, Activet, Les Poochs OF DP Auto Dog Brush Petite.
Verkrijgbaar bij | www.huisdieren.nl & www.medpets.nl & www.be-doodle.nl &
www.petsplace.nl


 
 
WAT HOUDT VACHTWISSELING IN?
Natuurlijk ruien of verharen Labradoodles en Cobberdogs niet (op de gebruikelijke loslatende dode haren na). Toch kennen ze een vachtwisselingsfase in de maanden rond de leeftijd dat ze zijn uitgegroeid. Bij mini’s is dat meestal tussen de 6-12 maanden, bij de medium tussen de 9-15 maanden, en bij de standaard tussen de 12-18 maanden.

In deze fase wordt de puppyvacht vervangen door de uiteindelijke volwassen vacht. De haren van de volwassen vacht komen dan door, terwijl de puppyvacht er ook nog is aangezien deze niet uitvalt. De combinatie van de dikkere haren van de volwassen vacht en de inmiddels broze, droge haren van de puppyvacht zorgen voor snelle klitvorming. Je zal dus ook merken dat rond deze tijd de vacht van je hondje nu ineens heel makkelijk gaat klitten!

Vachtverzorging is over het algemeen al heel belangrijk, maar de juiste manier van verzorgen is in deze periode extra belangrijk. Om zo vervilting te voorkomen en klitten op de juiste manier te behandelen.

De beste oplossing is dus om te zorgen dat je de puppyvacht rond deze tijd afknipt. Je kunt makkelijk zien wat je af moet knippen door de vacht met je vingers opzij te zetten: de puppyvacht is veel dunner en droger dan de dikkere volwassen vacht.

Begin nooit zomaar zelf met het knippen van de vacht, zonder enige training te hebben gehad of kennis van vachtverzorging.

SCHOFTHOOGTE
Maat van je hond

MINI | < 43 cm
MEDIUM | 43 - 52 cm
STANDAARD | > 52 cm
Hey! | Hoe bereken je de schofthoogte van je ALD/Cobberdog?
Om te weten welke schofthoogte je viervoeter heeft, is het handig om te weten hoe je dat kan meten. Het gaat om de afstand van de grond tot aan de bovenrand van de wervelkolom bij de schouders. Zorg ervoor dat je hond recht staat en naar voren kijkt met een geheven hoofd. Vervolgens meet je de lengte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de schouder.
 
 
VACHTWISSELINGSFASE
MINI | Tussen de 6 - 15 maanden
MEDIUM | Tussen de 9 - 18 maanden
STANDAARD | Tussen de 12 - 21 maanden
De ene doodle is de andere natuurlijk niet, dus het kan zomaar zijn dat je iets gaat merken van de vachtwisselingsfase zodra je medium ALD/Cobberdog bijvoorbeeld 13/14 maanden is. Lees je goed in en laat je goed adviseren waar je rekening mee kan houden om deze fase zo goed mogelijk door te komen. De juiste manier van verzorgen is over het algemeen heel belangrijk, maar tijdens de vachtwisselingsfase extra belangrijk. En zo kort scheren van de vacht te voorkomen.

BENODIGDHEDEN TIJDENS DE VACHTWISSELING & BIJ EEN VOLWASSEN VACHT
O Les Poochs/Activet of ADB Petite
O Kam met ongelijke tandjes
O Trimschaar
O Nagelschaar
O Shampoo
O Anti klit spray
O Badjas
O Waterblazer
O Trimtafel

Heb je een pup rondlopen in huis? Scroll dan even verder.
 
 
AANDACHTSPUNTEN VOOR DE VACHTWISSELINGSFASE, WAAR KUN JE EXTRA OP LETTEN?
o Tijdens de vachtwisselingsfase is vaker borstelen nodig, maar daarbij is het extra belangrijk dat er op de juiste manier wordt geborsteld. Het grondig borstelen doe je elke 2 weken en zodra de vacht klitvrij is, was je de vacht. Met het wassen van de vacht na het borstelen, spoel je het uitgeborstelde vuil en de statische lading weg uit de vacht. Als je niet wast na het grondig borstelen, blijft het vuil en de statische lading aanwezig in de vacht en ontstaat er opnieuw snel klitvorming.

o Het dragen van halsbanden en tuigjes. Ze zien er allemaal heel leuk uit en je hondje loopt er nog knapper bij met een mooi tuigje aan, maar probeer deze alleen te dragen tijdens het uitlaten.
De stof gaat namelijk schuren over de vacht, waardoor er snel klitvorming ontstaat op de buik, nek en oksels.

o De vachtlengte kan bepalend zijn voor de status van de vacht. Een langere vacht heeft een grotere kans op klitten. En zo heeft een kortere vachtlengte minder snel kans op klitten. Maar wat is de ideale vachtlengte tijdens de vachtwisselingsfase?
Om de vachtwisselingsfase zo goed mogelijk door te komen, is 4-5 cm een perfecte vachtlengte. Met deze lengte is de vacht goed te onderhouden en kan je klitten makkelijk behandelen. Hoe korter de vacht, hoe minder snel je klitten zal hebben. Met deze lengte behoudt je een mooie "Doodle Look".

o Probeer zwemmen te beperken tijdens deze periode. Begrijpelijk als het warm is en je je ALD/Cobberdog verkoeling wilt geven. Zodra er al klitten aanwezig zijn in de vacht, gaan deze nog vaster zitten.

o Mocht je een waterblazer hebben, gelieve deze niet dagelijks te gebruiken. Maar vooral na het wassen van de vacht of als je ALD/Cobberdog vies is geworden na een wandeling in het bos. Bij dagelijks gebruik van de waterblazer droogt de vacht uit, wat resulteert in een mindere vachtkwaliteit.
Een droge, losgeblazen vacht klit namelijk sneller, doordat de haren meer blootgesteld zijn aan de zon en andere factoren van buitenaf. Gebruik na het droogblazen altijd een anti klitt spray. Spray de vacht royaal in en laat het goed intrekken. Vervolgens laat je de vacht op een natuurlijke manier opdrogen.


 
WASSEN NA GRONDIG BORSTELEN
Door het borstelen van de vacht worden de haren statisch geladen, waardoor de haarschubben uit elkaar gaan staan. Daardoor komen de haren weer snel in elkaar te zitten en vormen met het los geborstelde vuil snel opnieuw klitten, zelfs als je wekelijks borstelt.

Met het wassen na het borstelen haal je het vuil en de statische lading weg uit de vacht, waardoor de haarschubben weer sluiten. Het is dus belangrijk de vacht te wassen nadat je de haren hebt geborsteld. Op deze manier kun je veel langere tijd tussen de borstelbeurten laten zonder dat er zich klitten vormen.

BELANGRIJK
Dit is een methode die het meest effectief is bij de juiste manier van verzorgen, door je ALD/Cobberdog (met een volwassen vacht) eens per 3-4 weken grondig te borstelen en vervolgens te wassen.
GOED OM TE WETEN
Wassen zonder eerst te borstelen zorgt ervoor dat de aanwezige klitten nog vaster gaan zitten en gaan vervilten, waarbij het vuil in de klitten niet weggewassen wordt. Probeer dit dus te beperken en was je hondje alleen tussendoor als deze echt vies is geworden. Het beste is om de vacht altijd na het borstelen goed te wassen met een milde shampoo. Vervolgens droog te blazen totdat de vacht bijna droog is en in te sprayen met een Anti Klitt spray.
WAAROM IS HET BETER OM DE VACHT NIET TE SCHEREN?
De hele vacht kort scheren is niet zomaar aan te raden. Zodra de vacht vervilt is en borstelen niet meer nodig is, is het vaak wel de enige optie. Zie het dan als een frisse start. Trek je hondje de komende maanden wel een jasje of trui aan als je naar buiten gaat. Op die manier wordt de teruggroeiende vacht beschermd tegen externe factoren, zoals de zon, weer, wind en vuil.

De ervaring leert dat het scheren van de vacht bij ALD's en Cobberdogs resulteert in een (tijdelijk) kwalitatief minder goede, en drogere vacht die sneller klit. Ook komt het voor dat het haar niet goed terug wil groeien, of veel slechter groeit, nadat het geschoren is.
Dat wordt post-clipping alopecia wordt genoemd. Sommige honden krijgen ook, al dan niet tijdelijk, een gevoeligere huid door het scheren. De oorzaak hiervoor is niet precies bekend.
Een zeer waarschijnlijke verklaring is dat de huid door het scheren te snel afkoelt doordat de isolerende werking van de vacht wegvalt. Hierdoor vernauwen de haarvaatjes in de huid zich. Dit zorgt voor minder bloedtoevoer naar de huidcellen en de haarzakjes, wat resulteert in een drogere huid die sneller geïrriteerd raakt en een slechtere haarkwaliteit.

Vooral in het najaar zou dit effect het grootst zijn en wordt dus afgeraden om te doen, maar ook in de zomer is dit geen goed idee aangezien de vacht normaal een isolerende en zonwerende werking heeft die de huid beschermd.
Het is dus beter om de vacht goed bij te houden met borstelen, knippen en wassen. De basis in vachtverzorging is op de juiste manier, met een geschikte borstel de vacht van je viervoer onderhouden. Zodat je tussen de trimbeurten door niet in de problemen komt.

 
 
GEBRUIK VAN EEN WATERBLAZER
Naast het droogblazen van je hond na een wasbeurt, is een waterblazer ook een prima hulpmiddel om viezigheid uit de vacht te blazen en dus de vacht schoner te houden tussen de borstel/wasbeurten door. Dit voorkomt ook het ontstaan van klitten, omdat klitten vaak veroorzaakt worden door zand, takjes, of andere viezigheid in de vacht. Ook handig om even te gebruiken na een wandeling in het bos, om bijvoorbeeld teken uit de vacht te blazen.

Gelieve dagelijks gebruik van de waterblazer vermijden, omdat de vacht anders uitgedroogd raakt. En een uitgedroogde vacht raakt sneller beschadigd. Spray na het gebruik van de waterblazer, de vacht in met een anti klit spray of waterspray. Spray royaal in en ga met je vingers door de vacht, zodat het goed kan intrekken. Laat het aan de natuurlijk lucht opdrogen.

O Laat je pup op tijd wennen aan een waterblazer, dit zal ontzettend helpen in de vachtverzorging op latere leeftijd. Het oefenen hoeft maar een paar minuten te duren, beloon veelvuldig met je stem of eventueel iets lekkers.
 
IS BORSTELEN VAN NAT HAAR VERSTANDIG?
Het lijkt misschien logisch om dat wel te doen. Maar natte haren raken makkelijk beschadigd. En beschadigd haar komt weer makkelijker in de klit, dus dan blijf je borstelen.

Het is daarom belangrijk om de vacht niet te wassen voordat je gaat borstelen, maar juist de vacht te wassen na het borstelen.
VERVILTING
We doen allemaal ons best om de vacht in de beste conditie en staat te houden, zodat er geen vervilting kan ontstaan en je ALD/Cobberdog er altijd knap bij blijft lopen.

MAAR HOE KAN VERVILTING ONTSTAAN?
1. Door een geklitte vacht die nat is geworden. Zoals met zwemmen of wassen na oppervlakkig borstelen van de vacht. Er zijn nog klitten aanwezig.
2. Niet goed uitwassen van losgeborsteld vuil. Wellicht is daarbij te weinig shampoo gebruikt of is de shampoo niet goed uitgespoeld en blijven de resten daarvan achter in de vacht.
3. De verkeerde manier van vachtverzorging. Bijvoorbeeld: de bovenste laag van de vacht wordt geborsteld en niet de onderlaag, de verkeerde borstels worden gebruikt en er wordt niet op de juiste manier geborsteld.

Welke borstels je het beste kan gebruiken? Dat lees je terug op deze pagina.

HEY!
Wil je leren hoe je op de juiste manier hoort te borstelen? Dat is mogelijk tijdens een van de Workshops vachtverzorging - zoals tijdens de Workshop TOTAAL of Workshop BORSTELEN.

 
VACHTKWALITEIT NA CASTRATIE
Na castratie of sterilisatie van je hondje kan de vacht van je hondje tijdelijk veranderen. Deze kan droger of juist vetter worden, en daardoor sneller gaan klitten. Dit komt doordat de hormoonhuishouding van je hondje uit balans is gebracht.

Geen zorgen, dit komt weer goed - bij de meeste doodles wordt de vacht in zo’n 6 maanden na de castratie weer normaal.


Bij een droge huid en vacht is het aan te raden om de vacht te wassen met een goede voedende shampoo en eventueel ook een conditioner voor honden te gebruiken. Spray de vacht ook royaal in met anti klit na het droogblazen. De vacht hoeft overigens niet kurkdroog geblazen te worden, deze mag best een beetje vochtig blijven.


Bij een vettere vacht is aan te raden om tijdelijk wat vaker te borstelen en wassen, ongeveer elke 2 weken. Ook kan het zijn dat je hondje simpelweg in de vachtwisselingsfase is gekomen of daar nog steeds in zit.
De leeftijd waarop ALD's/Cobberdogs gecastreerd worden valt namelijk vaak samen met de leeftijd waarop ze normaal ook hun volwassen vacht gaan krijgen.

 
EEN AANTAL AANDACHTSPUNTEN OP EEN RIJ..
O Een puppyvacht van AL's en Cobberdogs valt niet uit, dus deze moet tijdig geknipt worden voordat de vachtwisseling van start gaat. Zodra je pup tussen de 5 en 8 maanden oud is, is het de beste tijd voor een eerste knipbeurt.

O Het oefenen met borstelen van je pup doe je tot 5/6 maanden met een zachte borstel - het gaat namelijk meer om de oefening dan om het ontklitten van de vacht. Een puppyvacht klit namelijk vrijwel nooit - op de gebruikelijke plekken na zoals achter de oren, in de snoet en de oorrand.

O Tijdens de vachtwisselingsfase doe je het grondig borstelen, wassen, droogblazen en naverzorging met een anti klit spray: om de 2 weken.

O Bij het onderhoud van een volwassen vacht, dit is na de vachtwisselingsfase, doe je het grondig borstelen, wassen, droogblazen en naverzorging met een anti klit spray: om de 3 weken. Om de 4 weken is zelfs ook mogelijk. Maar daarbij speelt vachtlengte en manier van vachtverzorging een grote rol.

O Hoe langer de vacht, hoe sneller deze geklit raakt.

O Hoe vaker je een vacht gaat borstelen - hoe sneller deze beschadigd raakt. Is jouw doodle ouder dan 5/6 maanden en borstel je dagelijks of meerdere keren in de week de vacht? Dan is het tijd je manier van vachtverzorging te verbeteren en aan te passen.

O Tijdens de vachtwisselingsfase is het aan te raden de vachtlengte korter te houden, tot 3-5 cm. Om zo de vacht goed onder controle te kunnen houden en alsnog een "Doodle Look" te hebben. En je laat daarbij de vacht elke 6-8 weken knippen. (En dat kun je zelf doen na een Workshop Totaal of Knippen.)

O Een geborstelde vacht dient altijd gewassen te worden - om zo het uitgeborstelde vuil en de statische lading van het borstelen weg te nemen uit de vacht. Als je dit niet doet, stimuleer je klitvorming.

O Het is heel belangrijk en essentieel om de juiste manier van vachtverzorging toe te passen - met name het gebruik van een geschikte borstel en de juiste stappen in vachtverzorging.

O Wil je graag leren hoe je je Australian Labradoodle of Cobberdog in model knipt? De basis in vachtverzorging is borstelen op de juiste manier - dus het is heel belangrijk dit is goed te leren voordat je een Workshop Knippen kunt volgen.

O De borstels die ik je kan aanraden voor het onderhoud van de vacht? Auto Dog Brush Petite, groene Les Poochs en Activet.

Onderschat niet wat er allemaal bij komt kijken betreft de vachtverzorging van je Australian Labradoodle of Cobberdog. Zoek tijdig een salon, lees je in, vraag om advies en maak op tijd een afspraak.
 
 
 
MIJN PUPPY IS TUSSEN DE 2 EN 6 MAANDEN OUD, WAT KAN IK HET BESTE DOEN?
Er dwarrelt een kleine Australian Labradoodle of Cobberdog puppy in jouw huis rond. Deze tijd met je puppy is ontzettend leuk en tegelijkertijd heel belangrijk als het gaat om vachtverzorging. Dit is namelijk het moment om je puppy te laten wennen aan borstelen, knippen, de waterblazer en de trimtafel. Ontdek alles over vachtverzorging van je pup en bereid je hond alvast voor op de toekomst.

BENODIGDHEDEN VOOR JE PUP
O Zachte borstel
O Trimschaar
O Nagelschaar
O Shampoo
O Waterblazer
O Trimtafel

Borstelen en op een tafel staan | voor doodles is dat best spannend als ze dit niet gewend zijn. Oefen daarom wekelijks met je puppy op tafel leggen en laat hem of haar alvast wennen aan het liggen en borstelen. Het is aan te raden hier een trimtafel voor aan te schaffen, zodat je pup er meteen aan gewend kan raken en jij een goede houding kan aannemen zodra je gaat oefenen met je pup. Ook tijdens grondige borstelbeurten zodra je doodle is uitgegroeid zal dit een goed hulpmiddel zijn.


Borstel lichtjes, het liefst met een oude haarborstel of andere zachte borstel, zoals deze die je kunt kopen bij de Hema | www.hema.nl voor € 4,00.

Ligt je puppy rustig tijdens het borstelen? Geef dan een beloning. Zo leert je hond dat stilliggen goed is en dat maakt het borstelen op latere leeftijd een stuk makkelijker. En zo wordt het borstelen ook echt een verwen- en ontspannen moment.
Tot ongeveer de leeftijd van 5-6 maanden was je je puppy één keer in de maand. Doe dit liever niet vaker, omdat je anders de beschermende vetlaag in de vacht aantast. Het drogen doe je met een handdoek of liever nog met de waterblazer. Kun je je puppy daar meteen voorzichtig aan laten wennen. Let op dat je niet wrijft met een handdoek, omdat dit de vacht kan beschadigen.
Een goede voorbereiding is het halve werk, het oefenen met borstelen zal jullie samen op latere leeftijd enorm helpen zodra je de vacht grondig gaat borstelen.

Bouw het oefenen met de waterblazer ook rustig op. Je kunt de waterblazer bijvoorbeeld in de kamer zetten, zodat je pup eraan kan snuffelen en kennis kan maken met de waterblazer. Haal de blaaskop er in het begin nog even af, zodat de blaaskracht niet te hard is en gebruik de laagste blaasstand. Oefen eventueel ook met stofzuigen in huis, deze heeft dezelfde decibel van een waterblazer.

Binnenkort kun je hier meer over lezen in THE DOODLE LOOK BOOK. Waar ook een vachtverzorgingsschema in staat, zodat je precies weet - wat je wanneer het beste kunt doen.